Human Design: een gouden kans

In de lente van vorig jaar werd ik uitgenodigd door een vriend om mee te gaan naar een lezing over Human Design. Ik had er niet eerder van gehoord en ging er nieuwsgierig op af. Die middag in april gaf een andere wending aan mijn leven.

Een systeem voor zelfbegrip
Human Design is een revolutionair systeem, met aspecten van westerse en oosterse wetenschappen, o.a. I Ching, de chakraleer, de Joodse kabbala, de astrologie en de kwantummechanica. Human Design geeft op basis van je geboortedag, -tijd en -plaats, inzicht in je unieke blauwdruk waarmee je ter wereld gekomen bent. Een soort handleiding voor jezelf als het ware.
Het is een heel mooi instrument dat je toont hoe jouw ‘ontwerp’, in elkaar zit. Wat jij van nature hebt meegekregen om jouw unieke bijdrage te leveren in de wereld. En geeft je tevens de mogelijkheid om je bewust te worden van aangeleerd gedrag, wat je in de loop van je leven hebt opgedaan, maar wat niet bij jou hoort. Vooral biedt het je de mogelijkheid om werkelijk naar jezelf te gaan luisteren bij het nemen van belangrijke beslissingen in je leven.

Belangrijke begrippen in Human Design
In je ‘chart’, je levenskaart, zie je op basis van je geboortegegevens een plaatje van jouw ‘mechaniek’. Daarin zie je o.a.:
- Wat voor type je bent, zodat je kunt zien hoe je het beste met jouw natuurlijke levensenergie om kunt gaan.
- Welke levensstrategie voor jou werkt, passend bij jouw type; zodat je gaat handelen vanuit harmonie met jezelf en je omgeving, en niet in je valkuil stapt.
- Welke van de negen energiecentra ingekleurd of open zijn, waar je kracht ligt en waar je op kunt bouwen; en waar je beïnvloedbaar bent en je kunt ontwikkelen.
- Op welke innerlijke autoriteit (innerlijke stem) je mag vertrouwen bij het nemen van beslissingen.
- Je Profiel: de manier waarop je je door het leven begeeft.

4 Types en hun strategie
Human design onderscheidt 4 verschillende menstypes. Elk type heeft een specifiek aura en een daarbij passende ‘strategie’: een correcte manier om in het leven jouw weg te kunnen vinden. Als je die strategie niet voldoende volgt, leef je je Niet-zelf en kun je in de bijbehorende valkuil terecht komen.
⦁   Manifestors (8% van de mensen): met hun beïnvloedende en afstotende aura zijn zij de initiators, zij willen verandering brengen, iets nieuws opstarten. Vaak ‘lone wolves’ en omdat ze vaak de troepen vooruit zijn worden ze niet altijd begrepen. Daarom geldt voor Manifestors de strategie: ‘Informeer anderen voordat je handelt’. Als Manifestors anderen niet meekrijgen in hun ideeën, is hun valkuil: boosheid.
⦁   Generators en Manifesting-Generators (70% van de mensen): met hun open en aantrekkende aura zijn zij de bouwers, de werkers. Zij hebben van alle 4 de types veruit de meeste energie en daarom is het noodzakelijk dat ze een dagelijkse uitlaatklep hebben voor deze energie en kracht. De strategie voor Generators: laat de dingen gebeuren, en reageer op wat zich aandient. Frustratie is de valkuil voor Generators, wanneer zij hun energie niet kunnen inzetten op de voor hen juiste activiteiten.
⦁   Projectors (21% van de mensen): met hun indringende en gefocuste aura zijn zij hier niet zozeer om een bijdrage te leveren met hun energie maar om de energie van anderen te sturen en begeleiden; wat hen tot ideale adviseurs en coaches maakt. De strategie voor Projectors: ‘Wacht op de uitnodiging’. Als zij zich niet erkend voelen is verbittering de valkuil van de Projector.
⦁   Reflectors (slechts 1% van de mensen): Reflectors zijn helemaal ‘open’ in hun design is. Met hun aftastende en spiegelende aura zijn zij de spiegels van de samenleving, reflecteren wat er om hen heen gebeurt. Reflectors zijn daarmee als het ware de barometers van onze samenleving. Hun strategie: wacht minimaal een maand voor je een beslissing neemt. De valkuil voor Reflectors: teleurstelling.


9 energiecentra:
In ieders persoonlijke chart kunnen de negen energiecentra gekleurd zijn, of wit/open. De eigenschappen in de gekleurde gebieden zijn een vast en permanent onderdeel van jou, betrouwbare en altijd aanwezige kwaliteiten (hier sta je op ‘zenden’) ,terwijl je in de open velden open staat voor invloeden van buitenaf (‘ontvangen’): voor conditionering maar ook voor leren, ontwikkeling en groei. In het plaatje zie je de 9 centra.
Innerlijke stem
Jouw echte innerlijke waarheid en wijsheid bevinden zich niet in je hoofd, maar op andere niveaus. Als je daar naar kunt leren luisteren, want diep van binnen weten we perfect wat goed is voor ons, zal onze Mind niet meer onze beslissingen bepalen door middel van rationalisaties. Human Design laat zien op welke innerlijke stem/autoriteit (een van de energiecentra) jij mag vertrouwen. Dat is voor iedereen weer anders. Het maakt een groot verschil of je bijvoorbeeld een emotionele autoriteit hebt of een sacrale of intuïtieve.

Een feest van herkenning
Voor mij zijn door het kennis nemen van mijn chart heel veel kwartjes gevallen. Een feest van herkenning! Alsof eindelijk iemand mij helemaal zag voor wie ik ben.
Ik kwam erachter dat ik qua Type een Projector ben. Mijn bijdrage is vooral om de energie van anderen in goede banen te helpen leiden. Ik was natuurlijk niet voor niks hulpverlener van beroep, later manager, en nu coach. Nu snap ik veel beter wat ik al jaren voelde maar niet kon plaatsen. Dat ik soms veel rust nodig heb, niet gelukkig wordt van een 36-urige werkweek, dat mijn gevoel mij kan leiden en niet mijn hoofd, dat mijn baan als manager mij niet meer paste…Wat een opluchting dat ik dus niet raar ben omdat ik de wereld niet hetzelfde ervaar als 80% van de mensheid! Ik mag dus luisteren naar mezelf, ook al doe ik dan dingen die vaak niet passen in deze vooral door generators bevolkte wereld.
Als projector zal ik al mijn kennis en waarnemingen (ik heb een doordringend aura, waarmee ik mensen kan ‘lezen)’, alleen maar mogen delen met mensen die daarvoor open staan en mij daartoe uitnodigen; anders zal ik weerstand oproepen en niet erkend worden voor wat ik te brengen heb. Wachten op de juiste uitnodiging is mijn strategie. Niet zo makkelijk soms, als je je mond moet houden terwijl je precies ziet wat er aan de hand is. Maar het maakt het ook begrijpelijker waarom mensen mij soms op afstand houden of niet aankijken; niet iedereen zit te wachten op de doordringende blik van de projector…Door dat te respecteren voorkom ik dat ik in mijn valkuil stap: verbittering, omdat ik niet gezien word voor wat ik te brengen heb.
Omdat mijn emotionele centrum is ingekleurd, heb ik een vrij constante manier om met emoties om te gaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn dochter, een Manifesting Generator…nu snap ik waarom wij af en toe emotioneel ‘clashen’. Omdat zij emotioneel ‘open’ is, worden emoties die bij haar binnenkomen uitvergroot; en beleeft zij die heel anders dan ik. Als je dit gaat begrijpen, kan je veel strijd voorkomen in de opvoeding. En je kind helpen zijn/haar unieke weg te vinden.
Kwesties in relaties worden ook zoveel verklaarbaarder en acceptabeler als je begrijpt hoe anders ieder in elkaar zit. Mijn sacrale centrum is open, die van mijn partner, een Manifesting Generator, is ingekleurd: hij heeft bakken met energie, is altijd bezig, en ik moet oppassen dat ik zijn energie niet over neem, want die is niet van mij. Daarmee kan ik mezelf voorbij lopen, en loop ik de kans om mezelf uit te putten. En hij snapt soms niks van de emotionele ‘waves’ die ik doormaak; ‘ik heb nergens last van’, zegt hij dan. In plaats van daar boos over te worden zie ik nu dat hij dat echt niet zo kan ervaren als ik, en dat is oke!
Mijn autoriteit is emotioneel, dat wil zeggen dat ik bij beslissingen naar mijn gevoel mag luisteren, maar niet in het moment; ik zal daar meestal minimaal een nachtje over moeten slapen, om de emotionele golf door te lopen, van hoog tot laag en weer terug. Dan voel ik pas wat voor mij juist is. Ook dat is herkenbaar: hoe vaak heb ik niet een rode broek gekocht en die de volgende dag weer geruild voor een blauwe? Fijn om te weten dat ik me daar niet slecht over hoef te voelen, maar gewoon mijn tijd mag nemen.
Ik heb een zogenaamd 3/5 profiel: door middel van vallen en opstaan zal ik leren wat wel en niet werkt en dit uit eigen ervaring aan anderen mee kunnen geven. O daarom maak ik zoveel mee in mijn leven en is het nooit saai…

Een gouden kans
Herken je je in deze vragen?
Heb ik regelmatig het gevoel dat ik verkeerde beslissingen neem?
Voel ik mijzelf niet op mijn plaats in mijn werkomgeving?
Niet gehoord of gezien in mijn familie en vriendenkring?
Heb ik vaak conflicten met mijn kinderen?
Voel ik mij vaak onbegrepen door mijn partner?
Verval ik elke keer weer in oude patronen?
Lig ik wakker omdat ik te veel pieker?
Ervaar ik veel stress en heb ik het gevoel dat ik geleefd word?
Ben ik altijd tevergeefs op zoek naar mijzelf?
Heb ik het gevoel dat wat ik doe nooit goed genoeg is?
Zit mijn lichaam mij regelmatig in de weg?
Het kennis nemen van je Human Design chart kan hierin inzicht en verlichting brengen. Een eerste kennismaking met je chart is vaak al een soort openbaring en een gevoel van thuiskomen, wat opluchting en nieuwe energie geeft. Je hoeft niet meer eindeloos aan jezelf te sleutelen. Je mag loslaten wat niet bij jou hoort. Dat geeft helderheid en rust. Je hoeft niet meer aan iets te voldoen, waardoor je je steeds natuurlijker en authentieker door het leven kan bewegen, zonder moeite. Vooral het leren luisteren naar je Autoriteit en handelen volgens je Strategie biedt zeer praktische handvatten voor het dagelijks leven. Human Design geeft je goud in handen!

Michèle Mathezing
Is coach en ondersteunt mensen onder andere m.b.v. Human Design bij bewustwording van hun eigen natuur en het leren maken van de juiste keuzes. Zij deelt haar eigen praktijkervaringen op dit gebied regelmatig als blogger. Als inspirator deelt zij informatie op haar Facebookpagina en geeft workshops over Human Design en moeiteloos leven.