PRIMARY HEALTH SYSTEM (PHS)

Je kunt je hele leven voordeel hebben van het volgen van je Strategie en het luisteren naar jouw Autoriteit, maar toch niet de unieke reis maken die voor jou is weggelegd. Strategie en Autoriteit maken je leven makkelijker… dat is zeker waar.

Maar de belofte om in staat te zijn je Uniekheid echt te leven is heel iets anders dan dat. Dat ligt ver voorbij Hoe een beslissing te nemen. Strategie en Autoriteit zijn de basis om als jezelf, een wezen met 9 energie centra, een beslissing te nemen, zodat je op de voor jou juiste wijze in deze wereld kan functioneren.

Maar voorbij dat is er nog een zeer gedisciplineerde innerlijke reis die echt nodig is. Nodig om het beste uit je systeem te halen. We hebben het hier over voedsel en dan gaat het niet over wat voor voedsel, maar vooral hoe wij dat tot ons nemen.

“WAAROM WERKT MIJN DIEET NIET?”

Elk mens moet eten om te kunnen overleven en vooral ook om het lichaam te laten doen wat het moet doen. Namelijk zo goed mogelijk functioneren en dan het liefst ook nog zonder ongemakken.

Daarom doen we doorgaans heel erg ons best om zo gezond mogelijk te eten en dat dan bij voorkeur 3 keer per dag. Ook laten we ons om verschillende redenen voorlichten en adviseren door allerlei “deskundigen” en beproefde methoden, wat wel en wat niet te eten.

Maar nu komt het…. Het gaat er helemaal niet om WAT we eten! Dat maakt helemaal niets uit. Het gaat er namelijk om HOE we eten! Daar ga je dan met alle gezonde gerechten en diëten. Daar blijkt het dus allemaal niet over te gaan…

“HOE” we eten. Daar gaat het dus om en juist daar gaat het Primary Health Systeem (PHS) over.

HET VERTERINGSSYSTEEM;

Het verteringssysteem zoals wij dat kennen… en dan hebben wij het over alles tussen de hap en de ontlasting daarvan, is namelijk NIET bij iedereen hetzelfde. Er bestaan 6 verschillende verteringssystemen en die zijn ook nog eens onderverdeeld in “Links” en “Rechts”. Binair zoals dat heet. Hierdoor zijn er dus 12 verschillende manieren waarop wij ons voedsel verteren. Dit wordt op jouw Human Design chart zichtbaar gemaakt onder de noemers Color en Tone.

Ik heb color 2. Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk dat ik iets eet wat ik echt lekker vind en precies dat, elke dag herhaal. Bv s’morgens havermoutpap, s’middag brood met kaas en s’avonds bladspinazie met rijst. Mjammie en oké… oké… daarna een heerlijke Callipo. Michele heeft color 1. Voor haar is dit dus weer heel anders. Voor haar is het namelijk belangrijk dat ze 1 ding tegelijk eet. Dus bijvoorbeeld s’avonds geen andijviestamppot met gehakt, maar een hap aardappel, een hap andijvie en daarna een hap gehakt. Dus niet alles tegelijk in je mond. Doordat zij 1 ding tegelijk eet zou zij veel vaker per dag kunnen eten en dat hoeft dan ook niet op de bekende tijden.

WAAROM BELANGRIJK;

Waarom dit allemaal zo belangrijk is? Nou… Elk mens is uniek en draagt een zeer grote potentie bij zich om dit ook daadwerkelijk te leven en dit dan op alle vlakken op een veel hoger niveau, dan wij dat nu kennen. Zoals het ontgrendelen van een sluimerend mentaal potentieel en ESP. Beter bekend als: “The sixth sence”. Daarnaast zal door dit alles ook ons fysieke lichaam beter gaan functioneren.

Hierdoor zal onze uniekheid maximaal tot zijn recht komen. Om dit dus echt mogelijk te maken moeten wij leven via onze specifieke voedingsmethode waarop wij verderop in dit verhaal terugkomen.

Nu eten wij namelijk op een wijze zoals wij geconditioneerd zijn en onderhouden op die manier ons lijf en onze computer, ons brein. Vanuit het brein wordt alles aangestuurd. Doch het brein is door die conditioneringen behoorlijk vervuild geraakt, waardoor niet alles draait zoals het zou kunnen draaien. Door het volgen van jouw specifiek verteringssysteem worden voor jouw design specifieke chemicaliën en verbindingen aangemaakt, die jouw brein ontdoen van ”vertragende aanslag en verbindingen” en zet het door de juiste voeding, in een veel hogere versnelling met alle positieve gevolgen van dien.

“You are cleaning the machine!”
Voordat we over gaan tot de uitleg van de verschillende verteringssystemen lijkt het mij zinvol om jullie eigen chart erbij te pakken, zodat jullie kunnen zien welk systeem bij jullie hoort en hoe daar mee om te gaan. Voor zover jullie dat nog niet gedaan hebben, download je van de Play- of Applestore de gratis Human Design app van Healing Shore LCC. Na het invoeren van jouw gegevens, krijg je jouw chart in beeld, gelijkend die van ons, boven in onze pagina. Als je met geopende chart op je naam tikt, rolt er een nieuw venster uit. Daarin scroll je naar beneden totdat je “Food”, ziet staan. Hierachter staat jouw “color” en o.a. jouw “tone”. Oké… Dan gaan we nu echt aan de slag.“WELK VERTERINGSSYSTEEM?”

Zoals wij al eerdergenoemd hebben zijn er 6 verteringssystemen en dus in totaal 12 verschillende manieren waarop wij ons voedsel verteren. We zullen de verschillende systemen zoals je op de afbeelding hierboven afgebeeld ziet, zo duidelijk mogelijk aan jullie uitleggen, doch we blijven wel aan de oppervlakte.

Laten we bij het begin beginnen:

Je ziet onder de noemer “color”, 6 punten. Dit zijn de verschillende verteringsystemen. De “colors” 1,2 en 3 gaan over de VOORWAARDEN hoe voedsel tot je te nemen. De “colors” 4,5 en 6 gaan over de OMSTANDIGHEDEN hoe voedsel tot je te nemen.

Daaronder zien we naar links “tone”, 1,2 en 3. (Linkerhersenhelft). Naar rechts 4,5 en 6. (Rechterhersenhelft).


COLOR 1:

Dat is dus verteringssysteem 1. De color 1 staat voor EETLUST (Appetite).

Dit is het meest primitieve verteringssysteem. “Caveman, Cavewoman”, wordt het ook wel genoemd, omdat dit het eerste menselijk verteringssyteem is. 1 op de 6 mensen heeft dus dit “oer”systeem. Bij dit systeem is het belangrijk dat je maar 1 ding tegelijk eet. Je mag wel meerdere dingen op je boord hebben maar meng het niet door elkaar heen.

Heb jij “Tone” 1,2 of 3 (Opeenvolgend. Consecutive)? Voor jou geldt dan dat je opeenvolgend eet. Dat wil zeggen dat als jij bv-andijvie, aardappelen en vis op je bord hebt liggen, je eerst al je andijvie op eet, daarna je aardappelen en daarna je vis. Als je het allemaal samen prakt krijg je wel hetzelfde eten naar binnen, maar het systeem zal dan niet in staat zijn de voor jou belangrijke voedingsstoffen daaraan te onttrekken.

Heb jij “Tone” 4,5 of 6 (Afwisselend. Alternating)? Voor jou geldt dan dat je afwisselend eet. Dat wil zeggen dat als jij bv hetzelfde bord met eten voor je hebt, je mag afwisselen tussen het een en het ander. Dat wil zeggen dat je een hap andijvie kunt nemen en deze inslikt, daarna een hap aardappel of vis. Je mag het echter niet mengen. Dit om de voor jou juiste voedingsstoffen tot je te kunnen nemen.

De “Voorwaarde”van dit systeem is dus dat je je voedsel 1 voor 1 tot je neemt.

COLOR 2:

Dat is dus verteringssysteem 2. De color 2 staat voor SMAAK (Taste).

Bij dit systeem is het heel belangrijk dat je ontdekt wat je echt lekker vindt. Qua ontbijt, lunch en avondeten, en dat dan elke dag opnieuw eet. Elke dag dezelfde hap en dan bedoel ik precies op dezelfde wijze bereid, zelfde merk, maar vooral zelfde smaak. Jouw verteringssysteem zal dat herkennen en daar precies de voor jou belangrijke voedingsstoffen uit kunnen halen. De voeding is slechts afwisselend bij bv het wisselen van seizoenen. Zoals al eerder benoemd, heb ik dit systeem. In het begin dacht ik dat het misschien toch wel een beetje vreemd was. Ik wilde tenslotte echt elke dag hetzelfde. Iemand die deze 2 niet heeft snapt daar ook helemaal niets van en zou daar niet aan moeten denken. Maar…. Gelukkig… 1 op de 6 mensen snapt mij wel.

Heb jij “Tone”1,2 of 3 (Open)? Met “open” staan wordt dan bedoeld dat jij bij aanvang van je PHS-experiment open mag staan voor verschillende voedingsmiddelen om uit te zoeken welk voedsel jou goed smaakt en jij altijd zou kunnen eten, of wat vooral niet.

Heb jij “Tone” 4,5 of 6 (Gesloten. Closed)? Met “gesloten” wordt dan bedoeld dat jij je toelegt op een voedingsmiddel of voedingsmiddelen en je je daaraan houdt. Door jezelf af te sluiten voor alles wat niet goed voor je smaakt.

De “Voorwaarde” van dit systeem is dus dat je dezelfde hap iedere dag herhaald.

COLOR 3:

Dat is dus verteringssysteem 3. De color 3 staat voor DORST (Thirst).

Bij dit systeem is het belangrijk dat je het voedsel op de voor jou juiste temperatuur tot je neemt. Afhankelijk van je “Tone”, kan dit dus heet of koud zijn. We hebben het over “Heet”, als de temperatuur van de voeding boven je lichaamstemperatuur is. “Koud”, als de temperatuur lager is dan je lichaamstemperatuur.

Het is voor jou bv belangrijk om heet voedsel tot je te nemen als je verteringssysteem een te lage temperatuur heeft om daarbij die chemische processen in werking te zetten, noodzakelijk om de voor jou juiste voedingsstoffen uit het voedsel te onttrekken. Andersom is het belangrijk dat je koud voedsel tot je neemt als jouw verteringssysteem een te hoge temperatuur heeft en dat als je dan heet voedsel tot je zou nemen, de voor jouw belangrijke voedingsstoffen daardoor zullen verbranden.

Hier ligt in ieder geval voor bijna elke 12de baby, de eerste conditionering. Stel de baby wordt geboren met color 3, met tone 5. Zoals je in de tabel kunt zien is het voor de baby dan dus belangrijk dat hij voedsel tot zich neemt dat “Koud” is. Kouder dan zijn lichaamstemperatuur. Maar de meeste baby’s krijgen na de geboorte de borst. Dat is dus niet koud. Er zal zelfs in het begin een soort weerstand van de baby zijn, of veel boeren, krampen, spugen, noem maar op. Totdat dit op een gegeven moment niet meer zo is. Dan is het kind namelijk geconditioneerd en worden uit die voeding niet meer de voor dat kind juiste voedingsstoffen gehaald.

Daar begint het dus al. Dan moet het leven nog gaan beginnen en dat leven kan voor iedereen heel anders verlopen als men van het begin af aan al rekening houdt met wat voor type het kind is, welke autoriteit en strategie voor het kind geldt en wij het kind daar al vroeg spelenderwijs mee in contact brengen. Dit dus in combinatie met op de juiste wijze nuttigen van wat voor voedsel dan ook.

In verband hiermee even een kort verslag over een wetenschappelijk onderzoek:

Uit allerlei onderzoeken is namelijk gebleken dat de ontwikkeling van de breincapaciteit van vrijwel een ieder van ons, stopt na het derde levensjaar. Een langdurig onderzoek onder een grote groep hoogbegaafde kinderen heeft uitgewezen dat de ontwikkeling van hun breincapaciteit pas stopte na hun vijfde levensjaar. PHS voorspelt dat als iemand leeft volgens zijn design, strategie, autoriteit en de juiste nuttiging van voedsel, de ontwikkeling van de breincapaciteit pas stopt na hun zevende levensjaar.

En dan hebben we het hier niet alleen over intelligentie. Maar een veel hogere gevoeligheid, bewustzijn, smaak, geur, tastzin enzovoorts, van Alles zoals wij het leven nu ervaren. Dit alles zal natuurlijk het beste werken vanaf de allerjongsten onder ons. Die zijn nog vrijwel “ongeconditioneerd”. Doch ook voor ons zal dit een grote schoonmaak geven van onze “Processor” zoals we dit al eerder genoemd hebben.

Weer even een stukje terug naar de color 3, waarover wij het hadden:

De “Voorwaarde” van dit systeem is dus dat je het voedsel tot je neemt op de voor jou juiste temperatuur.

Heb jij “Tone” 1,2 of 3 (Heet. Hot.)? Heet betekent dan voor jou dat je voedsel en/of vloeistoffen tot je neemt op een temperatuur die hoger is dan je lichaamstemperatuur.

Heb jij “Tone” 4,5 of 6 (Koud. Cold)? Koud betekent dan voor jou dat je voedsel en/of vloeistoffen tot je neemt op een temperatuur die lager is dan jouw lichaamstemperatuur.

De colors 1,2 en 3 gaan dus over de “Voorwaarden” waaraan voldaan moet worden om de voor jou juiste voedingsstoffen tot je kunnen nemen.

De colors 4,5 en 6, zijn de meer geavanceerde voedingssystemen en dus niet meer afhankelijk van de “Voorwaarden”, maar van de ”Omstandigheden”. De omgeving zeg maar. Niet 1 van deze systemen is trouwens beter dan het andere. Dus de 6 bv niet beter dan de 1. Alle systemen zijn erop gericht de voor jou juiste voedingsstoffen uit jouw voedsel te onttrekken.

Met deze wetenschap in ons achterhoofd gaan we verder met de 4.

COLOR 4:

Dit is dus verteringssysteem 4. De color 4 staat voor CONTACT (Touch).

Bij dit systeem is het afhankelijk van je “Tone” of je de voeding in rust tot je neemt, of juist in een drukke omgeving.

Je snapt dat hierbij de conditionering om de hoek ligt. Stel dat 4 jouw color is en je tone 2. Zoals je op de afbeelding kunt zien betekent dit voor jou “Calm”. Dat jij je maaltijd dus zo rustig mogelijk tot je moet nemen. Dat gaat niet lukken als je met een gezin aan tafel zit. Of zoals wij gezellig met elkaar kwekken tijdens het eten. Op die manier worden dus niet de voor jou belangrijke voedingsstoffen uit de voeding opgenomen. Dat gebeurt alleen als jij ergens in alle rust gaat eten. Maar het zal niet makkelijk zijn om je tijdens de maaltijd te excuseren en elders te gaan eten. Denk dat de meesten zullen blijven zitten en de conditionering is een feit, omdat dit ons zo geleerd is.

Stel dat jij color 4 hebt met tone 5. Dat betekent “Nervous”. Dan is het voor jou juist wel belangrijk dat je aan een tafel vol mensen gaat zitten eten en dat er van alles gaande is om je heen. Dat heeft jouw verteringssysteem juist nodig. Ook hier wordt 1 op de 12 baby’s geconditioneerd. Stel je een moeder voor, die haar “Nervous” baby voedt op een hele rustige plek. Daar gaat deze baby niet echt vrolijk van worden. Deze baby zou het liefst gevoed willen worden in een lekker druk café. Ook deze geconditioneerde baby zal waarschijnlijk last krijgen van zijn darmpjes.

De “Omstandigheid” van dit verteringssysteem is dus of je eet in een rustige omgeving, of dat je eet in rumoerige omgeving.

Heb jij “Tone”1, 2 of 3 (Kalmte. Calm)? Dan betekent het voor jou dat er kalmte moet zijn in de omgeving waarin jij je voedsel tot je neemt. Door iets anders dan rustig eten, gestimuleerd te worden, is niet goed voor jouw verteringssysteem.

Heb jij “Tone”4, 5 of 6 (Nerveus. Nervous)? Dan betekent dit voor jou dat jij tijdens het eten gelijktijdig ook met andere dingen bezig mag zijn. Jouw voedingsstoffen worden het best opgenomen in een omgeving waarin van alles gebeurt.   

COLOR 5:

Dit is dus verteringssysteem 5. De color 5 staat voor GELUID (Sound).

Bij dit systeem is het afhankelijk van je “tone” of je de voeding in stilte tot je neemt, of juist met een hoop geluid om je heen.

Omdat dit 1 van de meer geavanceerde verteringssystemen is en dus niet meer afhankelijk is van de voorwaarden, kun je hier gebruik maken van bestaande technieken. Stel dat jij bv color 5, tone 5 hebt, dan is het dus de bedoeling dat jij je voeding in stilte tot je neemt. Dus dat er geen geluiden om je heen zijn. Best wel een beetje lastig in deze tijd waarin bijna overal storende geluiden zijn. Doch door bv-gebruik te maken van een geluid reducerende koptelefoon kan dat bijna geheel geneutraliseerd worden en kunnen de voor jou systeem belangrijke voedingsstoffen opgenomen worden.

Heb jij echter bv color 5, tone 2, dan is het juist wel de bedoeling dat je een hoop geluiden om je heen hebt. Zul je zien dat je dan net verblijft op 1 van de schaarse stilteplekken op aarde. Maar ook hier helpt de techniek. Een koptelefoon op met jouw favoriete muziek, helpt jou de juiste voedingsmiddelen aan je voedsel te onttrekken en tot je te nemen.

De “Omstandigheid” van dit verteringssysteem is dus of je eet zonder of met geluid.

Heb jij “Tone” 1,2 of 3 (Hoog. High)? Dan is het voor jou goed om te eten in een lawaaiige of drukke omgeving. Als je alleen eet zet dan een koptelefoon op met muziek en draai het volume omhoog totdat het voor jou goed voelt.

Heb jij “Tone”4,5 of 6 (Laag. Low)? Dan is het voor jou goed om te eten in stilte. Praten of zelfs luisteren naar iemand anders is voor jou niet goed. Dan worden de voor jou belangrijke voedingsmiddelen niet aan je eten onttrokken.

COLOR 6:

Dit is dus verteringssysteem 6. De color 6 staat voor LICHT (Ligth)

Bij dit systeem is het afhankelijk van je “tone” of je de voeding gedurende de dag of gedurende de “nacht”, tot je neemt.

Dit is het meest geavanceerde systeem en dus ook niet afhankelijk van de voorwaarden. Het gaat hierbij om de omstandigheden. We hebben het hier dus over eten gedurende de dag, of eten gedurende de nacht. Waar het vooral om gaat is dat het verteringsproces zich voor het slapen gaan heeft voltrokken. Stel dat jij bv color 6, tone 2 hebt. Dan is het voor jou dus de bedoeling dat je gaat slapen met een lege maag.

Heb jij echter color 6, tone 5, dan is het voor jou juist de bedoeling dat je gaat slapen met een volle maag. Dat je dus gaat eten na zonsondergang. Je mag wel overdag vloeistoffen tot je nemen maar geen vast voedsel. Je snapt dat dit best wel veel van jou, maar ook van je omgeving zal vragen.

De “Omstandigheid” van dit verteringssysteem is dus of je eet gedurende de dag of de nacht.

Heb jij “Tone”1, 2 3 (Direct)? Dan is het voor jou belangrijk dat jij je voeding gedurende het daglicht tot je neemt. Zorg dat het daglicht op je lichaam schijnt. Zet verlichting alleen aan als het absoluut noodzakelijk is.

Heb jij “Tone”4, 5 of 6 (Indirect)? Dan is het voor jou belangrijk om te eten als de zon onder is. Je kunt wel gedurende de dag vloeistoffen tot je nemen. Het is beter je lichaam af te schermen tegen direct daglicht.


SAMENVATTING:

Iedereen is voorgeprogrammeerd om uniek te zijn. Doch een ieder van ons is zijn leven lang geconditioneerd om deel uit te maken van onze gehomogeniseerde wereld. Vooral te leven zoals ons dat van huis uit, op school, op werk en van hogerhand geleerd c.q. opgelegd is. Je snapt dat er dan niet meer zoveel unieks in ons zichtbaar is. En toch hebben we dat dus wel allemaal in ons. Verborgen onder een dikke laag vertragende “drab”.

Door te gaan experimenteren met jouw verteringssysteem, ben je die drab stukje bij beetje aan het opruimen en worden de eerdergenoemde voordelen voor jou steeds duidelijker. Door te leven volgens jouw strategie en autoriteit en te eten volgens jouw PHS, zul jij steeds dichter komen bij het unieke wezen dat jij bedoeld was te zijn en op die manier jouw bijdrage leveren aan het geheel.

Natuurlijk zul jij hierbij de nodige sociale conflicten op je pad krijgen, als jij bv wegloopt van een drukke tafel omdat jij in rust moet eten, of niet mee gaat lunchen omdat je pas na zonsondergang eet. Ongetwijfeld zullen er ook mensen zijn die geheel onbewust hun eigen verteringssysteem aanvoelen, doch gezien de druk van de sociale conditionering die hierop rust, dit niet naleven, in conflict komen met zichzelf met alle gevolgen van dien.

Maar zou jij liever je gezondheid opofferen aan dat wat anderen van jouw eetgedrag vinden? Lijkt mij niet!

Volg je S en A en je PHS en drijf “moeiteloos” mee met de stroom van het leven die voor jou dan ineens veel breder en dieper wordt door een transformerend bewustzijn.